Imelised Itaalia toidud
Marika Vingissar
Itaalia köök on klassika ning kõige suurem toidukultuuri mõjutaja ja inspireerija kogu maailmas. Itaalia köök on ka lihtne ja tervislik. Palju köögivilju, oliiviõli ja ürte käib iga söögikorra juurde. Maa on suur maa ja sealne köök on piirkondlik. Isegi igal külal on oma minestroone- ja lasanjeretsept. On ka reeglid, mida teavad kõik itaallased: nii köögiviljad kui ka pasta küpsetatakse al dente, st mitte päris pehmeks. Kergemad ja vedelamad tomatikastmed ja ka carbonara käivad kokku spagettidega. Paksemad ja rammusamad kastmed sobivad rohkem penne, rigatoni ja fusilli’ga. Bolognese kastet võib kasutada kõikide pastasortidega. Mereanni pastale ei lisata parmesani, sest see tapab mereandide õrna maitse. Kui retseptis on must pipar, siis tähendab see veskist värskelt jahvatatud pipart. Muidugi võib igaüks kohandada retsepte oma maitse järgi ja selle järgi, mis meil poes parajasti saada on. Sellest maitsvate klassikaliste itaalia toitude kokaraamatust leiad kindlasti endale uued lemmiktoidud.